De Redactie

Redactieleden

 

GuyCommerman

Guy Commerman (°1938) werd pacifist tijdens het droppen van de Duitse V1’s op Antwerpen, voltooide zijn legerdienst in Duitsland en deed daar niemand kwaad, wilde filmregisseur worden, maar werd derde in het lokaal kampioenschap rolschaatsen op gehuurde schaatsen. Onderwees daarna Nederlands, ook aan degenen die het niet verstonden. Publiceerde desondanks een twaalftal dichtbundels en gedichten, verhalen en essays in zowat alle mogelijke literaire tijdschriften. Is drijvende en net niet verdrinkende kracht van het literair tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Vertaalde een 20-tal Franstalige auteurs, behaalde enkele onderscheidingen in de plastische wereld (Jeune Peinture belge, Europaprijs stad Oostende) en hield circa 100 tentoonstellingen. Vermits er nog overal ter wereld dagelijks bommen vallen, is hij nog altijd pacifist en blijft hij gedichten schrijven.
Ken-schetsend is dat hij ook blijft tekenen.


ReneHooyberghs

René Hooyberghs publiceerde vier dichtbundels: Geboren Worden, Rond Zijn, Stamboom en zijn jongste Het woord nabij (2016). Werkt tegen een tergend traag tempo aan een nieuwe. Was ooit redactielid van Yang, nu van Gierik & NVT. Schrijft en denkt emotioneel over literatuur, opera, plastische kunst, de Derde Wereldoorlog en de dragers van zijn DNA-sporen.


GuidoSanders

Guido Sanders rommelde aan de zijlijn van de operawereld, VRT-radio en journalistiek. Had ooit een eigen  balletschool. Brede interessesfeer, ook vertikaal (Reve, Koons, Fassbinder, Lars von Trier, Abba, verdiept zich graag in complettheorieën en neemt ze heel serieus).  25 jaar geleden distributiecentrum voor New Age-muziek (niet New Wave!) opgezet. Wekelijks anderhalf uur yoga om elegant oud te worden en bindweefsfel proper te houden. Pimpt Gierik en doet de sociale media. Zeer bemoeiziek om alles te finetunen. Vandaar bijnaam als lastige schoonmoeder van Gierik. Practical dreamer met flink glijdende werkuren.


ReneVanhoveRené Vanhove (°1962) groeide als zeemanskind op in Antwerpen als rasechte. Door zijn liefde voor muziek en drama studeerde hij in 1987 af aan de Studio Herman Teirlinck.
Na jaren omzwervingen bij diverse theaters belandde hij als “meeting designer” bij productiehuizen gespecialiseerd in live communicatie en videoproducties. Hiermee verdient hij vandaag nog altijd het noodzakelijke brood op de plank.
Zijn liefde voor muziek en literatuur laat hem nooit los. Daarom was het een “piece of cake” om hem als “witte raaf” te overhalen de Gierik-NVT redactie te vervoegen. Zijn duidelijkste taak: penningmeester.


UliVinck

Uli (Ulrike) Vinks is een enthousiaste lezer en literatuurkenner. Ze studeerde Germaanse filologie en werkt al decennia als leerkracht Nederlands en Duits. Ook in haar vrije tijd kan ze het blijkbaar niet laten de rode pen te hanteren want ze leest nu kritisch elke Gieriktekst op zoek naar stijl- en spellingsfouten.


LindaWeix

Linda Weix (°1970 te Wisconsin, VSA) verhuisde naar Antwerpen in 1989. Behaalde een Bachelor diploma in International Affairs and History bij Vesalius College, deel van de Vrije Universiteit Brussel. Is zelfstandig vertaalster Nederlands naar Engels, voornamelijk academische werken en voor toeristische diensten in heel Vlaanderen. Houdt van reizen en historische non-fictie. Knutselt aan de Gierik-website sinds 2000.


PeterDeVoecht

Peter De Voecht (°1982) is doctor in de Amerikaanse literatuur en veelschrijver. Hij publiceerde poëzie en proza in verschillende tijdschriften, is redacteur bij Gierik & NVT, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, docent bij Het AuteursAtelier, en hij durft wel eens te acteren. Hij schrijft kortverhalen, gedichten, en scenario’s. Daarnaast heeft hij een enorme voorliefde voor vechtkunst. De stad die hij ook letterlijk zijn thuishaven mag noemen heeft hij verwerkt tot een ‘Antwerp of the mind’ in zijn debuutroman Slachtvlinders (uitgeverij In de Knipscheer).


ErickKila

Erick Kila (°1954 te Den Haag) woont in zijn geboortestad. Na een tijd als docent Nederlands te hebben gewerkt werd hij journalist. Hij publiceerde gedichtenbundels, jeugdboeken en romans. Hij schreef ook theaterteksten.
In een poging Vlaanderen te leren begrijpen belandde hij in Antwerpen en bij Gierik. Op intellectueel niveau schiet zijn Vlaanderen-begrip nog te kort, maar hij beschouwt zich inmiddels graag als een gevoels-Vlaming.


Ward

Ward Mertens (°1983) houdt van filterkoffie, meringue en polka dots. Hij leest en weet te weinig, maar probeert daar elke dag opnieuw iets aan te doen. Hij schreef verhalen tot zijn 12de levensjaar. Toen liet de wereld hem verstaan dat hij dringend de dt-regel onder de knie moest krijgen. Op zijn 25ste verjaardag besloot hij dat dit een onmogelijke opdracht was. Niet veel later herontdekte hij zijn pen. Ward Mertens schrijft op wardmertensschrijft.blogspot.be.


ThomasJMartin

Thomas J. Martin (°1984) is licentiaat in de Germaanse filologie (VUB) en master in de literatuurwetenschappen. Hij werkte na zijn studies als journalist in Berlijn en was vijf jaar lang eindredacteur bij het architectuurtijdschrift A+. Momenteel is hij actief als docent NT2. Sinds 2004 verschijnen zijn poëzie en proza op onregelmatige basis en op alle mogelijke dragers; sinds 2014 maakt hij deel uit van de redactie van Gierik & NVT.


TinVankerkom

Tin Vankerkom: dit is een niet-geautoriseerde biografie. Want ze is nogal publiciteitsschuw. Roert zich wel op de redactievergaderingen. Vooral op een podium barst ze los. Als ze voordraagt wordt ook een telefoonboek pure poëzie.


JasperVervaeke

Jasper Vervaeke (°1983 te Antwerpen) is assistent Spaanse taal en literatuur aan de Universiteit Antwerpen. In 2015 verdedigde hij het eerste doctoraat over de Colombiaanse romancier Juan Gabriel Vásquez. Hij publiceerde proza, literaire vertalingen (Spaans-Nederlands), recensies en artikels in onder andere Gierik, Vogue, Letras Libres, De Gazet van Antwerpen en De Standaard der letteren. Voor Gierik stelde hij een themanummer samen rond ‘los belgicanos’, Latijns-Amerikaanse schrijvers die een bijzondere band hebben met België (2013, n°118).


RichardFoque

Richard Foqué (°1943) is zowel architect, ingenieur en gewoon hoogleraar emeritus aan het Henry van de Velde Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen te Antwerpen en aan de Technische Universiteit Delft. Hij doceerde geruime tijd in de Verenigde Staten aan de Carnegie Mellon University, School of Architecture en was gasthoogleraar aan diverse universiteiten en architectuurinstituten in binnen- en buitenland. Hij is auteur  van tientallen wetenschappelijke artikelen over ontwerpen en architectuur in binnen en buitenlandse tijdschriften. Zijn meest  recente boek Building Knowledge in Architecture verscheen in september 2010 bij de University Press Antwerp.
Maar bovenal is hij ook dichter. Zijn gedichten werden gepubliceerd in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften waaronder Heibel, Yang, Grafiek+Gedichten, Revolver, Dighter, Balustrada en Gierik-Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij is medestichter van “Dichters in het Elzenveld”, een tussen 1988 en 2005 jaarlijks plaats vindend internationaal poëziefestival.


Betty Antierens

Betty Antierens, spruit uit gemengde kool, stijf burgerlijke vader, gezellig volkse moeder, laaft zich van haar zesde aan bedrukt en onbedrukt papier, één om leeg te lezen, twee om vol te kribbelen. Dit resulteert in vele verhalen, vaak op autobiografische leest geschoeid, waarvan enkele verschenen in Gierik-NVT.